Når livet er for kort til tyndt toiletpapir

september 15, 2018 0 Af Magnus N. Miltersen

Enorme, ekstravagante og luxuriøse hoteller står spredt som skvalderkål, der har erobret halvdelen af baghaven, den første dag i haven efter en lang vinter. Ikke at der er noget galt med alle hotellerne, men i mit hovede, er der noget, som ikke stemmer. Byplanlægning er en by i Rusland, hvilket betyder, at showoff-hotellerne liger side om side med små, utætte og meget primitive skure. Nogle bliver brugt som små private dagligvarebutikker, andre bliver brugt som hjem for børnefamilier. Nu skal jeg ikke gøre mig alt for hellig, for jeg ved godt, at jeg ville elske et ophold på et hotel med aircondition, swimmingpool og roomservice hver dag. Alligevel kan den urimelige store økonomsike forskel ikke lade være med at brænde sig fast, når den rige turisme kommer på besøg hos det fattige Cambodja. Det skal dog siges, at turisme er den helt store livskilde i Siem Reap. Men også tankerne om mig selv bliver ofte lidt usle. Når jagten efter toiletpapir, der for alt i verden ikke må være for tyndt, pludselig betyder så meget, i et samfund hvor mange kæmper for mad hver dag, kan man godt blive lidt bekymret for sin egen samvittighed.

Disse tanker har jeg måtte indse ikke nytter noget. Jeg ved godt, at min beskedne formue ikke rækker langt i kampen mod fattigdom. Derfor finder jeg stor trøst i mit arbejde hernede. Den engelskundervisning jeg yder, giver børnene et vigtigt redskab, når der er tale om uddannelse og job, især inden for turisme. Det trøster mig, at jeg er med til at investere i et bedre liv for nogle af børnene. Men endnu større er det for mig, at kunne sprede den største rigdom jeg kender til. Nemlig venskabet med Jesus. I fredags fortalte jeg mine elever om Zakæus. En historie om et nyt venskab mellem Jesus og en synder. Netop dette venskab, har stor betydning for mange Cambodianere. Åndetilbedelse har kæmpe betydning her hos folk, og frygten for forfædrenes vrede er en stor byrde at leve med. Denne byrde kan de nykristne nu smide, for de går hånd i hånd med deres nye ven Jesus.